Noblessehorses

Uppåt

 

 

 

Rasbeskrivning Achaltekeer

Achaltekeern är en intressant hästras med riktigt genuin bakgrund som en av världens äldsta hästraser. Med en otrolig elegans och lätthet. Achaltekeern är en riktig allround häst, men är nog intressantast inom distansen där deras egenskaper stämmer så bra överens med vad de flesta söker hos en distanshäst.

Historia

Achaltekeer hästen är ett orientaliskt fullblod. Det skrevs om rasen redan 400 år f kr. Den  har levt ett hårt ökenliv som krigshäst hos turkmenerna. Rasen var mycket eftertraktad i antiken pga. sin uthållighet och snabbhet. Achaltekeern har tack vare sitt geografiskt isolerade uppfödningsområde i den svårtillgängliga Karakum öknen i nuvarande Turkmenistan behållt sin typ och prestationsförmåga. Den föds än idag upp av folkstammen tekeerna vid oasen Akhal i Turkmenistan.

Under senare delen av 1800- talet höll rasen på att dö ut. Turkmenerna slutade med rövartåg och den ekonomiska grunden för rasen försvann. Nu ökas antalet sakta igen.

Det finns idag ca: 3000 renrasiga hästar i hela världen. De flesta i Turkmenistan och Ryssland. Men även i bla. Tyskland, Frankrike, USA, Schweiz och Sverige finns uppfödning

Rasen

Achaltekeerna har under årtusende avlats för snabbhet, uthållighet och styrka. Exteriör, färg och rörelser är unika för rasen. Huvudet är torrt med rak nosrygg. Ögonen påminner om rovfågelögon med en sträng blick. Den har en lång högt ansatt hals. Både rygg och ben ska vara långa. Achaltekeern är en tunn häst utan överflödig massa. Mankhöjd 150-170 cm. Rörelserna hos en Achalteke är vägvinnande, smidiga och bekväma. Den har ett säkert, tekniskt kraftfullt och flackt språng över hinder. Rasen är mycket vig och drar upp både fram och bakben väl under sig i språnget. Achaltekeerna brukar kallas hästarnas greyhound. Den extrema men tilltalande exteriören kombinerat med den ofta metallglänsande hårremmen gör den till en synnerligen attraktiv häst.

De är mycket intelligenta och lyhörda med mycket hjärta. De är modiga och uthålliga. De har en dokumenterat enastående förmåga att snabbt återhämta sig efter ansträngning. Achaltekeerna testas ofta i Ryssland och Turkmenistan i så kallade "propeg". De mest kända är de ritter som gjordes 1935 och 1988, man red då en sträcka på 430 mil mellan Ashgabad och Moskva på 84 dagar. Rasens rekord i slätlöp , 1200m -1.16,7 1600m -1.43,6 2400m -2.41,6. Achaltekeer hingsten Absent tog under 60 -talet medalj i tre dressyr olympiader. Det officiella höjdhopps rekordet innehas av hingsten Polygon som hoppade 2,25 m. Längdrekordet  innehas av hingsten Perepel som hoppade 8,78m. Främlingar betraktar de med avvaktande nyfikenhet.

De vanligaste färgerna i fallande ordning.

Brun (41%), gulbrun (buckskin) (21%), svart (13,3%), fux (11,2%), grå (6,5%), isabell (palomino) (4,7%), gulvit & pärlfärgad (2,3%).

En renrasig Achaltekeer ska vara registrerad i en stängd stambok. Båda föräldrarna måste vara registrerade för att få avkomman registrerad i den stängda stamboken. Korsningar kan registreras i den öppna delen. Rasen härstammas från ett få antal hingstar, hingstlinjer.

I Sverige finns cirka 20 hästar.

Är du intresserad av rasen , hör av dig till mig Jeanette 0706-171720 eller mejla på jeanette@noblessehorses.com

www.noblessehorses.com  Webmaster: Jeanette Svensson jeanette@noblessehorses.com